Praktijkopleidingen

LOPENDE OPLEIDING : maart - juli 2020 : starterscursus voor beginnende imkers

LOPENDE OPLEIDING : praktijkopleiding koninginnenteelt februari-juni 2020

LOPENDE OPLEIDING : starterscursus voor beginnende imkers december 2019 - juni 2020

Je wilt zelf bijen houden ? En zoekt een praktijkcursus ?

Of je bent reeds een ervaren imker en wilt koninginnen leren telen ? In de praktijk.

Dan ben je hier aan het goede adres. Effe mezelf voorstellen : Jan Heytens van imkerij De BijenVriend. Ik heb intussen 30 jaar ervaring als imker en beheer meer dan 100 bijenvolken. Die worden vooral ingezet om tuinbouwteelten te bestuiven : fruit, zaadteelt, courgettes, frambozen, enz... Jaarlijks kweek ik honderden bijenvolken en koninginnen en laat die deels bevruchten op eilanden als Marken, Ameland, Baltrum, enz... Daaruit selecteer ik de beste koninginnen om mee verder te telen. Zelf volgde ik cursussen in België en Nederland (Wageningen) en sta in contact met imkers en koninginnentelers van over de hele wereld. Ook school ik me regelmatig bij in binnen- en buitenland.

Graag maak ik collega's wegwijs in de wondere wereld van de bijen, bloemen, koninginnenteelt. Als lesgever ben ik erkend door de Vlaamse gemeenschap onder het nummer 5016903.

(Imkers)verenigingen kunnen me dan ook steeds contacteren voor het geven van een of meerdere cursussen. Zo gaf ik bijvoorbeeld in februari-juni 2019 een koninginnenteeltcursus in het natuureducatief centrum 'De Helix' te Geraardsbergen op vraag van het 'Denderbieken' en 'Buckfast Vlaanderen'. Thema's die me bijzonder aan het hart liggen, zijn :

- Bijenteelt voor beginners

- Drachtplanten

- Koninginnenteelt

- Juridische aspecten van de imkerij en verzekering

- Eenvoudig en natuurlijk imkeren

- Bestuiving

- enz....

Het bijzondere aan mijn aanpak is de nadruk op de praktijk. Wat voor zin heeft het cursussen te geven die voor 90 tot 100 % uit theorie bestaan ? Imker word je niet door boekenwijsheid of via een internetcursus, maar door praktijk en ervaring.

Vandaar dat ik ook zelfstandig cursussen geef, zonder overheidssubsidies en los van verenigingen, zodat ik volop kan gaan voor professionele opleidingen die voor de helft uit echte praktijk bestaan, waardoor de cursisten op het einde van de cursus het geleerde echt in de vingers hebben. En heb je na de cursus nood aan wat persoonlijk advies ? Dan kan je natuurlijk nog steeds bij mij terecht.

Deze laatste cursussen gaan veelal door te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). En in kleine groep, zodat optimale begeleiding mogelijk is. Cursussen waarvoor je momenteel kunt inschrijven :

- Cursus koninginnenteelt voor gevorderde imkers (8 dagen) : februari - juni 2020 : 4 x 3 uren theorie in februari 2020 en 4 x 3 uren praktijk in juni 2020. Je leert er alle knepen van de koninginnenteelt en stapt buiten met 3 zelfgekweekte onbevruchte koninginnen, rechtstreekse afstammelingen van een P-moer. Alles inbegrepen in de prijs van de cursus. Natuurlijk krijg je ook de nodige documentatie en wordt alles uitgelegd aan de hand van heldere presentaties en vooral veel praktische oefeningen. Theorie en praktijk te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). Meer info

Inschrijven en betalen.

- Starterscursus voor beginnende imkers LENTE 2020 (8 dagen) : maart 2020 - april 2020 : 4 x 3 uren theorie ; april - juli 2020 : 4 x 3 uren praktijk. Doelgroep is iedereen die wil starten met bijen houden. Voorkennis of materiaal is niet vereist. Alles wordt helder uitgelegd en er is vooral veel praktijk, waardoor je op het eind van de cursus buitenstapt met de nodige imkerservaring. Meer : je krijgt ook meteen een gezond en zacht bijenvolk (met F1-koningin) mee in een zesraamsbijenkast (simplexmaat) of een 8-raamskast van warréformaat (naar keuze), zodat je meteen een echte imker bent. Alles in de prijs inbegrepen. Theorie en praktijk te Sint-Maria-Oudenhove (Zottegem). Meer info.

Inschrijven en betalen

Voor meer info of om je meteen in te schrijven, mail naar : info@bijenvriend.be of bel : 0470/76.43.54. 

Een deel van de meer dan 20 cursisten die de cursus koninginnenteelt volgden die ik in de periode februari - juni 2019 gaf in de Helix te Geraardsbergen op vraag van de imkersverenigingen 'Het Denderbieken' en 'Buckfast Vlaanderen'.