De plantactie loopt van 1 november tot 31 maart. We starten terug op 2/11/2019. Je kan nu al reserveren.

De spork plant is de ideale struik voor bijen.Bestel bijenstruiken 

De bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we er samen iets aan doen : bloeiende struiken en bomen planten. Veel effectiever en duurzamer dan bloembollen. Daarom startte imkerij 'De BijenVriend' eind 2016 een bijenplantactie. Er volgden heel wat enthousiaste reacties. In de winter 2016-2017 werden er reeds 20.000 bijenstruiken geplant. In de winter 2017-2018 nog eens 30.000. Vanaf 2019 bieden we naast bijenstruiken ook 3 soorten lindes aan : winterlinde, zomerlinde, zilverlinde. Ook worden terug drakenwilgen aangeboden, een van de vroegste stuifmeelleveranciers voor bijen.

Ken jij de ideale bijenstruik?

De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van zijn bladeren.

Spork kan overal groeien en bloeien.

De spork groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en  bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd.

Een inheemse, maar onbekende struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van de imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden. Vandaar deze actie : laten we samen 100.000 sporken planten. Zo voorzien we de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel.

Drakenwilg, die andere onbekende : massa's vroeg stuifmeel voor jonge bijen in maart.

Een andere, prachtige struik is de drakenwilg (Salix Udensis Sekka), een struikwilg die uitsluitend mannelijke katjes draagt. Bloeit heel rijk in maart en levert dus het eerste voedsel voor de jonge bijen. Wordt van nature (zonder snoei) een wat warrige, dichte bossige struik van 3 meter breed en 3 meter hoog. Groeit snel. Vanwege de dichte groei concurreert hij de kruidlaag makkelijk weg (ook netels, distels en bramen). Je kan er ganse hagen mee creeëren : plant 1 struik per lopende meter. En je krijgt een fantastische bijenhaag. Kent geen ziekten. Houdt zeer lang zijn blad tot in december. In de herfst verkleurt het blinkend groene blad naar geel-oranje. Wordt vanwege de prachtige takken (waar soms een gedraaide drakenkop aankomt, vandaar zijn naam) in de bloemsierkunst gebruikt. Verdient meer aangeplant te worden. Wij leveren de struiken aan dezelfde prijs als de sporken.

Plant mee !

Imkerij De Bijenvriend spreekt de komende maanden honderden verenigingen, gemeenten, landbouwers en bedrijven aan met de vraag samen 100.000 sporken te planten. Langs bossen, in heggen, bij boerderijen, boomgaarden, parken, tuinen, industrieparken, overal waar er een beetje plaats is.

Reeds heel wat verenigingen en bedrijven steunen de bijenplantactie.

Kwaliteitsplantgoed.

  • Het door ons verkochte plantgoed wordt gekweekt door dé Belgische kweker van bosplantgoed. Kwaliteit verzekerd dus.

  • Het betreft planten met blote wortel, die verpakt zijn per 25 (behalve natuurlijk voor wie maar 1 of enkele planten koopt).

  • Het zijn stevige planten in de maat 80/120 (gemiddeld 1 meter hoog dus). Zo kunnen ze probleemloos concurreren met de andere begroeiing.

  • Levering van autochtoon plantgoed met gecertificeerde herkomstattesten is eveneens mogelijk. De prijs ervan ligt 0,10 cent per struik hoger. Vraag er speciaal naar via mail.

Lage prijs.

De prijs (reeds BTW inbegrepen) is alsvolgt (zowel voor de spork als de drakenwilg):

1 spork of drakenwilg : 1 €/plant

Vanaf 100 sporken : 90 euro = 0,90€/plant

Vanaf 1000 sporken = 800 euro = 0,80 €/plant

Vanaf 10.000 sporken = 7.000 euro = 0,70 €/plant

De bomen (linde en esdoorn) kosten 2 euro per stuk (1,80 euro per stuk vanaf 100 stuks).

Vanaf 300 euro leveren we gratis bij u thuis in heel België (leverdata af te spreken - je kan eventueel samen met vrienden afspreken). Bestellingen van minder dan 300 euro kunnen afgehaald worden op onze afhaaldagen hieronder.

Om het even welk aantal planten kan op om het even welke dag afgehaald worden te Zottegem bij imkerij De BijenVriend, Haringsveldweg 3, 9620 Zottegem mits afspraak. Vooraf reserveren of een afspraak maken via de bestelmodule (klik aan : levering en voeg in vrij veld toe : afhaling te Zottegem + datum en uur) of via telefoon (0470/76.43.54.) of via mail : info@bijenvriend.be.

Afhalingen gebeuren op verschillende locaties en data.

Zaterdag 02/11/2019 : 9620 Zottegem (Imkerij De BijenVriend)
Haringsveldweg 3, 9620 Zottgem, van 10.00h tot 12.00h

Zondag 03/11/2019 : Amsterdam (Nederland)

Adres  in regio Amsterdam volgt nog, van 10.00 tot 12.00 h

 

 

 

Je kan eenvoudig online bestellen en betalen via de bestelknop onderaan en bovenaan deze pagina.
Meer info over de spork en andere planten (oa de drakenwilg) kan je lezen op de bijenstruiken-pagina

Bestel bijenstruiken

Drakenwilg in herfstkleuren.