Actie : plant 10.000 bijenstruiken

De spork plant is de ideale struik voor bijen.Bestel bijenstruiken 

De bijen hebben het moeilijk. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten. Laten we er samen iets aan doen : bloeiende struiken en bomen planten. Daarom startte imkerij 'De BijenVriend' in 2016 een bijenplantactie. Er volgden heel wat enthousiaste reacties. De afgelopen  jaar werden zo al meer dan  100.000 bijenstruiken aangeplant. Sindsdien zijn de bijenplantacties van De BijenVriend een begrip geworden. Ook dit jaar. De voorraad is beperkt. Bestel dus tijdig.

Ken jij de ideale bijenstruik?

De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. Vogels en fazanten houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tezelfdertijd aanwezig zijn. Bovendien is de plant van levensbelang voor sommige vlinders : de spork is de enige waardplant voor de citroenvlinder. Ook de rupsen van het boomblauwtje leven van zijn bladeren.

Spork kan overal groeien en bloeien.

De spork groeit makkelijk op alle bodems, het liefst wat zuur en vochtig. Plant hem in de zon, dan levert hij massa’s bloemen, reeds in het  jaar van aanplant. Hij wordt 2 à 5 meter hoog. Snoeien deert hem niet : het levert net meer takken en  bloemen op. Vandaar dat hij van oudsher in heggen en houtkanten gebruikt werd. Best aan te planten in grote groepen of hagen omdat het van nature een smalle, opgaande struik is. In grote groepen komt hij beter tot zijn recht.

Een inheemse, maar onbekende struik.

Alhoewel de struik inheems is in heel West-Europa, kennen momenteel maar weinigen hem nog. Met uitzondering van de imkers. Het is inderdaad een ietwat onopvallende struik, behalve dan dat hij het hele bloeiseizoen zoemt van de bijen. Deze ecologische superstruik verdient dan ook meer aangeplant te worden. Vandaar deze actie : laten we samen 100.000 sporken planten. Zo voorzien we de bijen en andere dieren heel het jaar door van voedsel.

Drakenwilg, die andere onbekende : massa's vroeg stuifmeel voor jonge bijen in maart.

Een andere, prachtige struik is de drakenwilg (Salix Udensis Sekka), een struikwilg die uitsluitend mannelijke katjes draagt. Bloeit heel rijk eind februari - begin maart en levert dus het eerste voedsel voor de jonge bijen. Wordt van nature (zonder snoei) een wat warrige, dichte bossige struik van 3 meter breed en 3 meter hoog. Groeit snel. Vanwege de dichte groei concurreert hij de kruidlaag makkelijk weg (ook netels, distels en bramen). Je kan er ganse hagen mee creeëren : plant 1 à 2 struiken per lopende meter. En je krijgt een fantastische bijenhaag. Kent geen ziekten. Houdt zeer lang zijn blad tot in december. In de herfst verkleurt het blinkend groene blad naar geel-oranje. Wordt vanwege de prachtige takken (waar soms een gedraaide drakenkop aankomt, vandaar zijn naam) in de bloemsierkunst gebruikt. Verdient meer aangeplant te worden. Wij leveren de struiken aan dezelfde prijs als de sporken.

Plant mee !

Imkerij De Bijenvriend sprak de afgelopen jaren honderden particulieren, imkers, verenigingen, gemeenten, landbouwers en bedrijven aan met de vraag samen 100.000 sporken te planten. Langs bossen, in heggen, bij boerderijen, boomgaarden, parken, tuinen, industrieparken, overal waar er een beetje plaats is.

Kwaliteitsplantgoed.

  • Wij kweken ons plantgoed in samenwerking met de grootste Belgische kwekers van bosplantgoed. Kwaliteit verzekerd dus.

  • Het betreft planten met blote wortel, die verpakt zijn per 25 (behalve natuurlijk voor wie maar 1 of enkele planten koopt).

  • Het zijn stevige tweejarige planten in de maat 80/120 (een goede 1 meter hoog dus). Zo kunnen ze probleemloos concurreren met de andere begroeiing.

Lage prijs.

De prijs (reeds BTW inbegrepen) is alsvolgt (zowel voor de spork als de drakenwilg):

1 losse spork of drakenwilg : 2 €/plant

Vanaf 25 sporken of drakenwilgen : 37;50 euro = 1.50 €/plant

Vanaf 100 sporken of drakenwilgen : 130 euro  = 1,30 €/plant

Vanaf 1.000 stuks sporken of drakenwilgen : 1.000 euro = 1 euro per plant.

Afhalingen gebeuren op verschillende locaties en data : de eerstvolgende datums zijn :

 

- zaterdag 6 november 2021 te 9620 Zottegem (Imkerij De BijenVriend), Haringsveldweg 3, van 10.00 tot 12.00 h.

- zondag 7 november 2021 te 8560 Wevelgem, Wagenbrugstraat 99, van 10.00 tot 12.00h

- zaterdag 13 november 2021 te 3200 Aarschot (Imkerij Bijenboer), Paapbosstraat 18, van 10.00 tot 12.00 h.

- zondag 14 november 2021 te 2650 Edegem, Zomerlei 13, van 10.00 tot 12.00 h

- zaterdag 20 november 2021 te Hilversum (Nederland), Larenseweg 162, van 10.00 tot 12.00h.

 

Je kan eenvoudig online bestellen en betalen via de bestelknop onderaan en bovenaan deze pagina.
Meer info over de spork en andere planten (oa de drakenwilg) kan je lezen op de bijenstruiken-pagina

Bestel bijenstruiken

Drakenwilg in herfstkleuren.