Druipvrije lindebomen, om aan te planten langs wegen en in steden

Gepubliceerd op: 2020-07-22

Linde, dé ideale bijenboom. Als je alle soorten lindes samenneemt, heb je verschillende maanden dracht voor bijen : juni en juli en zelfs langer.

Een boomsoort, die het verdient veel meer aangeplant te worden.

Een boom met een lange cultuur-historische traditie in België, Nederland en heel West-Europa. Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, godin van liefde, gerechtigheid, huiselijk geluk en vruchtbaarheid. Later veranderde de Freyalinde in de Marialinde. En werd er bij ieder kapelletje een aangeplant.

Lang geleden was hij trouwens de hoofdsoort in het Europese woud. Zijn snel verteerbare blad  levert de ideale bosbodem voor een gevarieerde ondergroei. Vanuit ecologisch oogpunt een topsoort. Lees er dit prachtige boek maar op na : https://www.wur.nl/nl/show/Terug-naar-het-lindewoud-strooiselkwaliteit-als-basis-voor-ecologisch-bosbeheer.htm.

Maar ook buiten het bos komt deze prachtige boom goed tot zijn recht : in tuinen en parken, landbouwgebieden, op industrieterreinen, op parkings, langs wegen, op stadspleinen, enz… Alleen hoor je soms het bezwaar dat men hem daar liever niet aanplant omwille van de vele bladluizen die erop leven. En die bladluizen scheiden een plakkerig spul af dat auto’s en tafels vervuilt.

Er bestaan echter vele ondersoorten en cultivars van de linde. En sommige zijn volledig bladluizenvrij wegens een andere structuur van het blad, die de bladluizen mijden.

In de pas uitgekomen vlog van de Nederlandse boomkwekerij Van Den Berk worden een vijftal van die druipvrije lindesoorten beschreven : https://www.youtube.com/watch?v=_nLMccTVr-Y&utm_source=NL&utm_campaign=2a87ca6f43-Discovery+Tour_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_ad3359c534-2a87ca6f43-168904177

Meer bepaald gaat het om de cultivars :

Tilia flavescens glenleven

Tilia tomentosa brabant

Tilia mongolica buda

Tilia heterophylla prestige

Tilia cordata savaria

Openbare besturen, bedrijven en particulieren : aanplanten maar. Er is immers geen enkele reden meer om deze ideale bijenboom, met een groot ecologisch potentieel en een stevige cultuur-historische waarde, nog te weren uit steden en langs wegen.

Jan Heytens

www.bijenvriend.be

 

Terug naar blogoverzicht