In Canada overwinteren ze bijenvolken in de … frigo
Gepubliceerd op: 2021-01-30
Altijd goed om eens te kijken hoe andere imkers het doen. Overwinteren bijvoorbeeld. De mij meest onbekende methode zag ik in Canada, waar ik in 2015 op bezoek was bij Intermiel. Een grote imkerij opgericht door Christian Macle, een uitgeweken fransman. Gelegen in Mirabel, in de franstalige provincie Quebec.
Hoe overwinteren ze daar hun 8.500 bijenvolken ? Wel, ze plaatsen ze per 4 op een pallet. En stapelen die 8 hoog op elkaar in een frigo. Ja, een grote frigohangar waar de temperatuur constant op 4 ° C gehouden wordt. En dit van half november tot half maart. Helemaal futuristisch wordt het als je de frigo binnenstapt en merkt dat deze verlicht wordt met … rood licht. Ja, rood licht zien de bijen niet en dus zullen ze niet de neiging hebben om uit te vliegen. Nu ja, bij 4 ° C zullen sowieso weinig of geen bijen uitvliegen.
Waarom doen ze dit ? Voor de bijen is het geen probleem om in de winter gewoon buiten te blijven. Bijen in een stevige bijenkast kunnen best wel grote hoeveelheden regen, sneeuw en wind aan. En temperaturen ver onder het nulpunt deren hen niet. Trouwens, niet alle Canadese imkers overwinteren hun bijen in de frigo. Anderen laten hun bijen gewoon buiten overwinteren.
Wel, legde de zaakvoerder me in 2015 uit, deze methode is veel goedkoper dan de bijenkasten buiten te laten staan. Ja, waar plaats je 8.500 bijenvolken ? Als je daartoe in de winter terreinen moet huren, dan kost dit meer dan ze op elkaar in een frigo te stapelen, wist hij mij te vertellen. Bovendien staan ze in de frigo droog en beschut tegen weer en wind. Ja, daar in Canada kan er veel sneeuw vallen en kunnen de temperaturen tot ver onder het nulpunt dalen. De éénbaks-houten langstrothkasten lijden op die manier minder onder de weersomstandigheden dan buiten. Ze kunnen ook niet gestolen of vernield worden op terreinen ver weg van de imkerij.
En last but not least : in tegenstelling tot België of Nederland lopen daar beren rond, die – zeker tijdens de hongerige winter – wel wat honing versmaden. De bijenkasten 4 maanden binnenhouden, leek dan al snel de veiligste oplossing.
En de wintersterfte ? Die was jaarlijks gemiddeld maar 8 %, wist men mij te vertellen. Niet slecht dus. De volken worden in de late zomer dan ook goed tegen de varroa behandeld en indien nodig nog eens in de vroege lente, voor de dracht begint. Tijdens de winter behandelt men in de frigo niet. Dus geen oxaalzuurbedruppeling of -verdamping rond nieuwjaar. Evenmin zal men de volken in de frigo bijvoederen of prikkeldeeg geven. Gedurende deze volle 4 maanden komen de bijen nooit buiten en kunnen dus ook geen ontlastingsvluchten maken. Toch hebben ze daar blijkbaar niet de minste last van. Op de bijen kleeft men daar geen rasnaam, maar als ik ze bekeek, zagen ze er mooi oranje-geel uit, een beetje zoals de ons welbekende Buckfast- en Ligusticabijen.
Een korte impressie ? Bekijk dan dit franstalige filmpje. Het is niet door mij gefilmd en ook niet tijdens mijn bezoek, maar is van de hand van Intermiel en hun buren. UCALC S02 EP12 - YouTube
Jan Heytens
www.bijenvriend.be