Sneeuw en/of bittere koude… imkers, let op voor de groene specht
Gepubliceerd op: 2021-02-08
De komende weken blijft de sneeuw liggen en zal het hard vriezen. Tot -10°C, -15°C en kouder. Ook overdag zal het vriezen. De bodem zal keihard worden. En dat noopt imkers tot extra waakzaamheid.
Niet omdat bijen niet tegen de koude of de sneeuw zouden kunnen. Welnee, bijen kunnen nog veel koudere temperaturen aan.
Maar wel omdat de groene spechten in deze keiharde en/of met sneeuw bedekte bodem niet meer makkelijk aan hun lievelingskostje kunnen komen : mieren. In tegenstelling tot andere spechten verzamelen groene spechten hun dagelijkse kost bijna uitsluitend op de grond. Als de bodem zacht is tenminste.
Normaliter zijn de groene spechten niet geïnteresseerd in bijen en bijenkasten. Maar de koude en bijhorende harde bodem lokt deze mooie vogels naar onze bijenkasten. Omdat ze niet meer aan de mieren geraken. Op enkele dagen kunnen ze deze bijenkasten compleet vernielen om aan de bijen te geraken, die zich nu diep in het binnenste van de kast in tros, dicht op elkaar gepakt, bevinden. De bijen houden zich warm door de honingvoorraad om te zetten in energie.
Vooral kasten uit styropor (isomo) kunnen ze zwaar beschadigen. Hoofdzakelijk in de handvaten (waar de wand wat dunner is) hakken ze grote gaten. Zowel in segeberger, simplex of kleine bevruchtingskastjes als Apidea of miniplus. Kasten in styropor zijn nochtans heel goede kasten, die weerbestendig zijn, levenslang kunnen meegaan en de bijen goed beschutten tegen zowel wind, kou als hitte. Alleen zijn ze makkelijk te vernielen door de groene specht.
Maar ook houten kasten kunnen zwaar toegetakeld worden door de groene specht. Zeker als ze al wat ouder zijn en/of zwakkere plekken beginnen vertonen. Kasten kunnen volledig vernield worden.
Meestal kan de groene specht maar weinig of geen bijen opeten. Maar de bijenvolken kunnen wel zwaar lijden onder de aanvallen of zelfs afsterven door het geklop en gehak van de specht. Niet alleen omdat koude wind, sneeuw en regen dan vrij spel krijgen in de kast, maar ook en vooral omdat veel bijen los komen uit de tros. In deze koude betekent dit hun onmiddellijke dood.
Vooral bijenkasten die rustig, ver weg van menselijke aanwezigheid, te midden van de bossen of de natuur staan, hebben eronder te lijden.
Gelukkig zijn groene spechten schuchtere, schuwe vogels. Ze houden niet van menselijke aanwezigheid. De beste bescherming die je je bijen nu kunt bieden, is er dus meermaals per dag op bezoek gaan. Dit is een goede manier om deze schuwe vogels van je kasten weg te houden. Of laat ook je partner, je kinderen, je familie, je kat of je hond eens rond de bijen wandelen. Zo hou je de groene specht op afstand en je bijenvolken gezond. Lawaai maken helpt ook. Bijvoorbeeld overdag een radio laten aanstaan gedurende de extreme koude kan er ook voor zorgen dat de schuwe groene specht van de radio en de bijenkasten wegblijft.
Jan Heytens
www.bijenvriend.be