Late koninginnenteelt (eind augustus-begin september) : het kán en heeft zelfs voordelen

Gepubliceerd op: 2022-08-31

Velen kijken je meewarig aan als je vertelt een reeks bijenkoninginnen te hebben die rond 1 september geboren worden. Want, menen ze : zo laat op het jaar willen de bijen toch geen koninginnen meer kweken. Bovendien zou het te laat zijn voor de bruidsvlucht wegens te slecht weer. En trouwens, dan zijn er toch geen darren meer, want de darrenslacht is al lang achter de rug ? En ga zo maar door.

En toch : ik doe het al jaren. En mét succes !

In 2021 larfde ik bijvoorbeeld een laatste maal over op 1 september en werden de koninginnen geboren op 12 september. Eind september waren ze aan de leg.  Deze volken deden in 2022 niet onder voor andere volken met vroeger geboren koninginnen. Ook dit jaar (2022) heb ik een reeks koninginnen die geboren worden op 1 september. 

Daarom effe kort de vooroordelen weerleggen met informatie uit mijn eigen praktijk.

1. Bijen willen geen koninginnen meer kweken eind augustus ?

Die stelling klopt geenszins. Bijen proberen steeds een nieuwe koningin te kweken indien nodig en als ze daartoe in de mogelijkheid zijn. Een moerloos volk, vol bijen, zal ook in augustus of september nog een nieuwe koningin kweken.

Wie dus de kunst van de koninginnenteelt beheerst, kan niet alleen in mei-juni, maar ook in juli en augustus nog koninginnen kweken. Zelfs tot begin september.

En om de kunst van de koninginnenteelt te beheersen, daartoe volstaat een goede cursus, zoals bijvoorbeeld deze : http://www.bijenvriend.be/nl/19-opleiding-koninginnenteelt

2. Het weer is in september toch al te slecht voor een bruidsvucht ?

Tja, vroeger misschien meestal wel. Maar de laatste jaren ? Het KMI voorspelt dat de temperatuur de eerste week van september 2022 iedere dag boven de 25°  C uitkomt. Mooi terrasjesweer dus. En dat is nu net wat koninginnen en darren nodig hebben voor een geslaagde bruidsvlucht. Vanaf een temperatuur boven de 18° C en een windsnelheid van minder dan 18 km per uur zijn ze al tevreden.

Meestal is het weer in september dus nog ideaal voor een geslaagde bruidsvlucht. En één mooie dag is al voldoende.

3. In september zijn er toch geen darren meer ?

En dan hét argument : de darrenslacht vindt begin augustus plaats, soms nog vroeger. Wie gaat de koningin dan bevruchten in september ?

Inderdaad, meestal vindt de darrenslacht begin augustus plaats. Dit jaar zelfs vroeger, wegens het gebrek aan dracht door de droogte. Maar er zijn altijd wel enkele volken die nog wat darren overhouden.

En bovendien : je kan ook van de nood een deugd maken. Darren worden immers geslacht van zodra er weinig of geen voedsel meer binnenkomt. Darren worden alleen verzorgd als er weelde heerst in een bijenvolk. Welnu, als je in de periode juli-augustus een of enkele volken regelmatig wat bijvoedert, dan houden die de darren wel nog aan, zelfs tot in september.

Je kiest daartoe natuurlijk je beste volken en zo kun je er voor zorgen dat er quasi alleen nog darren in de lucht hangen van die volken. Met andere woorden : je kan er voor zorgen dat je kan bepalen met welke darren de laat geboren koningin paart. OK, er zullen altijd wel nog andere darren aanwezig zijn. Maar toch, je kan het aandeel van je eigen darren tijdens de bruidsvlucht gevoelig verhogen. Een beetje zoals een eilandbevruchting of een moonlight mating.

Naast  het feit dat je begin september kunt sturen met welke darren je koningin paart, is een ander voordeel dat de bijen in die periode veel minder bouwen en je koninginnencellen dus minder het risico lopen ingebouwd te worden.

Zo zie je maar : laat koninginnen telen, is wel degelijk mogelijk. En het heeft zelfs voordelen.

Terug naar blogoverzicht