Valentijn, feestdag van geliefden en imkers

Gepubliceerd op: 2023-02-07

Natuurlijk kent iedereen 14 februari als Valentijnsdag, de feestdag van de geliefden. Heb je trouwens al een idee waarmee je jouw geliefde die dag zult verrassen ?

Minder bekend is dat diezelfde 14de februari, Valentijnsdag dus, ook de feestdag van de imkers is. Jammer dat nagenoeg niemand dat nog weet, zelfs de meeste imkers niet. Tijd om daar terug verandering in te brengen.

De heilige Valentinus leefde in de derde eeuw. Paus Gelasius I bepaalde in het jaar 469 dat 14 februari zijn feestdag zou worden. Natuurlijk niet toevallig op de dag dat toen de Lupercalia gevierd werden. Dat was het feest ter ere van de Romeinse vruchtbaarheidsgod Lupercus, dat gevierd werd van 13 tot 15 februari. Op die manier probeerde de toenmalige paus een en ander te verchristelijken. Zelfs onze vrienden van kerknet bevestigen deze recuperatiepoging.

Valentijn werd de beschermheilige van de imkers. Logisch, als opvolger van de vruchtbaarheidsgod Lupercus. De bloemetjes en de bijtjes, nietwaar ? De vruchtbaarheid van de natuur en van de bijen beginnen half februari overduidelijk te ontwaken. Zeker in zuidelijke gebieden.

14 februari, half februari dus, is ook in onze contreien een belangrijke datum voor de bijen en de imkers. Het is immers net 6 weken vóór 1 april. En als je weet dat het 3 weken duurt vooraleer een eitje een bij wordt en dan nog eens 3 weken vooraleer de pas geboren huisbij verandert in een haalbij, een bij die buiten het bijenvolk op zoek gaat naar nectar en stuifmeel, dan wordt alles duidelijk. Vanaf begin april begint in onze contreien de dracht, de jaarlijkse nectarstroom uit de bloemen. De eitjes die de koningin legt rond 14 februari leveren de eerste haalbijen die vanaf begin april de nectar binnenhalen en zo de honingoogst leveren.

Ook werd Valentijn de patroonheilige van de geliefden. Weer een duidelijke link met de vruchtbaarheidsgod die hij opvolgde.

En tenslotte wordt hij ook aanroepen tegen de pest en epilepsie. Een heilige van de gezondheid. Vruchtbaarheid en gezondheid, ze zijn nauw verbonden.

En Sint-Ambrosius ? Die heilige is wel nog bekend bij de meeste imkers. Zijn feestdag wordt op 7 december gevierd. Ook hij is een patroonheilige van de imkers. Die kleine nietige bijtjes en hun imkers hebben meer dan 1 beschermheilige. Laten we dit zo houden. Maar geef toe : Valentijn is nu eenmaal veel sexyer dan Ambroos. Laten we daarom Valentijn als dé feestdag van de imkers en de bijen terug in ere herstellen. Net zoals onze voorouders al sinds mensenheugenis doen.

En hoe kunnen we dit beter vieren dan met bloemen ? Vergeet niet een bloemetje te geven aan je geliefde. Maar ook aan jouw geliefde bijen. En deze laatsten hebben de bloemen liefst niet in een vaasje, maar in de volle grond.

Sommigen vroegen zich al af waarom de imkerij De BijenVriend net nu met Valentijn een bloemenplantactie organiseert met enkelbloemige dahlia’s, lievelingsbloem van mensen én bijen. Wel, nu weet je het. Mee doen ? Surf naar http://www.bijenvriend.be/nl/25-dahlias

Terug naar blogoverzicht