Heel het jaar door wilgenkatjes? Dat kan met de doorbloeiende amandelwilg

Gepubliceerd op: 2025-01-09

Wilgen leveren het vroegste superfood voor bijen.

Wilgenkatjes zijn een van de eerste tekenen van de lente. Deze zachte, pluizige bloeiwijzen verschijnen reeds in februari en maart, en brengen een belofte van warmere dagen na de donkere, koude wintermaanden. Het is echt superfood voor bijen. Met een hoog gehalte aan makkelijk te verteren eiwitten. En dat hebben de bijen op dat moment  broodnodig.

Wilgen zijn tweehuizig, wat betekent dat er zowel mannelijke als vrouwelijke bomen bestaan. Voor bijen en imkers zijn het vooral de mannelijke die van belang zijn. Omdat ze het eerste stuifmeel leveren, eiwitten voor het zich in de vroege lente ontwikkelende bijenvolk. De mannelijke katjes leveren daarenboven ook nectar (koolhydraten). De vrouwelijke leveren alleen nectar.

Stel je echter voor dat je bijen het hele jaar door van deze superfood-katjes zouden kunnen genieten? Ook in drachtloze periodes waarin er soms weinig ander stuifmeel te vinden is. Met de doorbloeiende amandelwilg (Salix Triandra Semperflorens), ook bekend als de ‘altijd bloeiende wilg’, is dit mogelijk.

Wat is er bijzonder aan de doorbloeiende amandelwilg?

De doorbloeiende amandelwilg is een spontaan ontstane variant van de 'gewone' amandelwilg (Salix Triandra). In tegenstelling tot de gewone amandelwilg en alle andere wilgen, die slechts één keer in de lente bloeien (meestal maar gedurende 2 à 3 weken), produceert de doorbloeiende amandelwilg (Salix Triandra Semperflorens) katjes gedurende de hele vegetatieperiode. Dit betekent dat je bijen in de lente, zomer en herfst kunnen genieten van de aanwezigheid van wilgenkatjes. Hij bloeit van april tot in oktober, meer dan 6 maanden lang dus en overbrugt zo drachtarme periodes.

Net zoals de meeste andere wilgen, heeft ook deze wilg een heel hoge waarde aan stuifmeelpollen (5/5) en nectar (5/5).

Niet alleen honingbijen houden ervan. De katjes worden ook bezocht door solitaire bijen, hommels en vlinders.

Hoe ziet deze wilg eruit ?

De doorbloeiende amandelwilg is een kleine boom die 6 - 10 m hoog kan worden. De kroon is ovaal tot smal waaiervormig en halfopen. De bast is grijs en laat later in dunne platen los. Salix Triandra is gemakkelijk te herkennen aan de oranje onderbast. De twijgen zijn glanzend groenbruin en kaal. Bij beschadigen geuren ze iets naar amandelen. Dit heeft de boom de Nederlandse naam Amandelwilg bezorgd. De bladeren zijn lancetvormig, 5-12 cm lang en 1-3 cm breed en hebben een afgeronde bladvoet. Ze zijn glanzend donkergroen en zijn aan beide zijden kaal.


'Semperflorens' is een mannelijke cultivar en de bloemkatjes zijn 4-8 cm lang en bleekgeel van kleur. De eerste bloemkatjes verschijnen vlak voordat het blad uitloopt en de boom bloeit vervolgens de gehele zomer door.

Groei-omstandigheden.


Salix Triandra komt van nature voor langs rivieroevers en in grienden en is inheems in België en Nederland. De soort heeft een voorkeur voor voedzame bodem en kan op zeer natte grond groeien. Dat is dus ook het geval bij 'Semperflorens', die geschikt is voor oeverbeplanting en in wadi's.

De doorbloeiende amandelwilg houdt dus, net als de meeste wilgen, van volle zon en natte grond. Hij kan ook langdurige overstromingen aan.

De boom kan veel snoei aan. Hoe meer snoei, hoe meer nieuwe scheuten en zijtakken en bijgevolg meer katjes.

Ecologische meerwaarde.

De doorbloeiende amandelwilg heeft dus heel wat ecologische voordelen.

Deze inheemse, kleine boom zorgt het hele jaar door voor voedsel voor bestuivers.Zowel honingbijen als andere bestuivers. En overbrugt op die manier drachtloze periodes, dus periodes waarin er weinig of geen bloei is van andere planten.

Hij groeit op moeilijke plaatsen die andere bomen niet aankunnen : natte, overstroomde gronden.

Zijn makkelijk en snel verteerbare bladeren zorgen voor goede humus.

Je kan hem snoeien zoveel je maar wil.

Zeldzaam en moeilijk te vinden.

Gelet op al deze voordelen is het dan ook jammer dat doorbloeiende amandelwilg heel zeldzaam is. Weinigen kennen hem. Nog moeilijker is het om een exemplaar te vinden in de handel. Als men in de handel al de amandelwilg aanbiedt, is het quasi altijd de gewone amandelwilg. Deze bloeit enkele weken in april, maar blijft niet 6 maanden lang doorbloeien. Enkel de 'doorbloeiende amandelwilg' bloeit van april tot oktober.

Daarom biedt De BijenVriend de echte doorbloeiende amandelwilg (Salix Triandra Semperflorens) aan in de webshop.

De ideale planttijd is februari-maart.

Terug naar blogoverzicht