Dé ideale imkersmethode

Gepubliceerd op: 2019-07-19

Zet 10 imkers samen en ze discussiëren over 11 verschillende imkermethodes. Voor de (beginnende) imker is het niet makkelijk kiezen tussen de vele methoden en wegen die de imkerswereld kent. De ene imker haalt immers spectaculaire resultaten met deze methode en een andere imker zweert bij een compleet tegengestelde methode, maar behaalt dezelfde resultaten. Wie heeft gelijk ? Wat is nu de beste methode ?

Enkele voorbeelden van discussiepunten tussen imkers :

  • Het formaat van de kast. De ene wil enkel simplexkasten, de ander werkt met Dadant-Blatt, nog een ander met Duits normaal, warré,... En er zijn nog tientallen, honderden andere formaten. In hout, in riet, in styropor, in plastiek, en ga zo maar door.

  • De vermeerdering van bijenvolken. Sommigen zweren bij koninginnenteelt, andere bij afleggers. Nog anderen willen alleen zwermen.

  • De methode van bevruchting van de koninginnen. De een laat de natuur zijn gang gaan via standbevruchting, de ander wil alleen eilandbevruchte moeren. Weer anderen werken met kunstmatige inseminatie. De diehards van de VSH-teelt werken met single drone bevruchting via KI. En ga zo maar door.

  • Reizen of niet. Zowel het werken met een vaste stand als regelmatig reizen met de bijen kent fanatieke aanhangers.

  • Werken met een zo uitgebreid mogelijk broednest of net met broedbeperking.

  • De manier waarop de varroa wordt bestreden. De een weigert elke bestrijding, de ander werkt met oxaalzuur. Nog anderen met Thymol, chemische producten, enz…. Of met een bio-technische methode.

  • Welk bijenras ? Buckfast, carnica, straatbijen, zwarte, ….?

  • En ga zo maar door. Er zijn tientallen, honderden mogelijkheden en discussiepunten.

En soms gaat het er heftig aan toe. Zowel op vergaderingen als op internet- en facebookfora. Velen willen hun collega’s en/of beginnende imkers overtuigen dat hun methode de enige goede is.

Daarom dit artikel. Wie heeft de waarheid in pacht ? Laten we dit voor eens en voor altijd bepalen 😉

Welnu. Dé ideale methode bestaat niet. Vele methodes werken even goed. Echt ? Ja ! Hoe kan dat ?

Bijen zijn immers net als mensen heel flexibele wezens. Dat hebben ze de afgelopen miljoenen jaren bewezen : de Apis mellifera, onze westerse honingbij komt van nature zowel in Europa, Afrika als Azië voor. En dankzij de hulp van de mens komen ze intussen op alle continenten voor. En met succes. Ze overleven in de heetste tropen en de koudste noordelijke gebieden. Inderdaad, net als mensen.

Wat is de ideale woning voor een mens ? De een zweert bij een fermetteke in het groen, de ander bij een appartement in de grootstad. Nog een ander verkiest een tent of een iglo, een hut. Zelfs in grotten overleven mensen. En er leven mensen in de heetste woestijn en de koudste arctische gebieden. Op eilanden en het vasteland. Dat heeft de mens te danken aan zijn aanpassingsvermogen. Dé ideale woning die voor iedereen dezelfde is, bestaat niet. Maar is afhankelijk van de omstandigheden, de tijd waarin je leeft, enz…

En bij bijen is het net zo : zo’n flexibel insect past zich overal aan en is net daarom zo succesvol. Een rotsspleet of een holle boom ? Een dikke ronde holle boom of een lange smalle ? Met een groot of een klein vlieggat ? Met of zonder imker ? Bijen passen zich overal aan.

Daarom : wees als imker even flexibel als je bijen. Laat je niet radicaliseren tot of/of. Nee, bij bijen en bij mensen is het van en/en : vele methodes werken even goed. Het hangt er vooral van af wat je bedoelingen zijn : wil je veel honing of is dat niet je prioriteit ? Wil je veel werk of weinig ? Wil je kleine handelbare kasten, of liever een grote bak ? Enz…

Kun je dan als imker helemaal niets misdoen ? Dat nu ook weer niet. Bijen kennen ook hun grenzen. Biologische grenzen. In een later blogartikel daarover meer. En mijn methode ? Mijn leuze is ‘keep it simple’. Inderdaad, er zijn duizenden methodes van imkeren, honderden kasttypes, enz…. Welnu, kies er de meest simpele en meest efficiënte (qua tijdsinvestering, werk, kosten, opbrengsten, enz….) uit. En laat vooral de bijen het werk doen. Dat doen ze al miljoenen jaren goed. Wij mensen moeten het niet moeilijker maken dan het is. 😊

Natuurlijk heb ik nu veel gerelativeerd en weinig concreets uitgelegd, zal menig lezer opmerken. Inderdaad, maar onthou als beginnende imker vooral : laat je niet bang maken dat je veel fouten kunt maken, laat je niet van de wijs brengen door de vele tegengestelde standpunten, maar begin gewoon met de praktijk. Al doende leert men. En er zijn vele methodes die werken. Omdat zowel mensen als bijen heel flexibel zijn en zich overal aanpassen.

Terug naar blogoverzicht